Webinar “Food, Art and Migration”

0
12

Wszyscy od czasu do czasu lubimy sięgnąć po wschodni fast-food albo wyskoczyć na wykwintne śródziemnomorskie danie. Jednak, czy wiedzieliście, że jedzenie może być powodem konfliktu a tożsamość kuchni zagranicznej może stanowić przedmiot debat politycznych?

Dr Agata Stronciwilk z Uniwersytetu Śląskiego 16 listopada o godzinie 17:00 poprowadzi ciekawy webinar, którego punktem kluczowym będzie wzajemne powiązanie regionalnego jedzenia, kultury i migracji pod kątem problemów społecznych oraz politycznych, powstających na tym tle.

W różnych projektach artystycznych jedzenie i smak stają się sposobem mówienia o obcości, domowości, gościnności, ale także o antagonizmach między społecznościami lokalnymi i migracyjnymi. Artyści z różnych środowisk kulturowych angażują się w dialog na temat relacji między jedzeniem a tożsamością w zglobalizowanym świecie. Wykład webinarowy omawia różne studia przypadków projektów artystycznych, związanych z jedzeniem – prace Michaela Rakowitza, Rirkrita Tiravanija, Dagny Jakubowskiej i Doroty Podlaskiej.

Dr Agata Stronciwilk jest adiunktem w Instytucie Nauk o Sztuce Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach oraz Akademii Sztuk Pięknych w Katowicach. Ukończyła Międzywydziałowe Indywidualne Studia Humanistyczne, gdzie studiowała historię sztuki, kulturoznawstwo i filozofię. W swoich badaniach koncentruje się na motywach, związanych z jedzeniem w sztuce współczesnej, a w szczególności na zagadnieniach, związanych z migracją, władzą i płcią. Szczególnie interesuje ją sztuka Europy Środkowej i Wschodniej.

Organizatorem webinaru jest Brytyjski University of Warwick. Wydarzenie jest bezpłatne, jednak obowiązują zapisy przez specjalny formularz pod tym: linkiem. Zachęcamy do słuchania!